
Estratègies per ensenyar al teu fill a estimar-se més: autoestima
Ajudar a augmentar l’autoestima del teu fill és una tasca diària. Integra les següents estratègies al teu dia a dia i no oblidis que, si vols ensenyar al teu fill a estimar-se més, has d’estimar-te tu també, perquè l’exemple és el primer.
«Educar un nen no és fer-li aprendre alguna cosa que no sabia, sino fer d’ell algú que no existia.»
John Ruskin (1819-1900)
Estratègies per a que els nens aprenguin a estimar-se més:
DÓNA-LI AMOR INCONDICIONAL
L’autoestima d’un nen floreix quan els seus pares senten vertadera devoció per ell, sense condicions.
Un nen ha de sentir que els seus pares l’estimen tal com és, pel que és. Accepta al teu fill tal com és, independentment de les seves fortaleses, dificultats, temperament o habilitats.
PRESTA-LI ATENCIÓ
Troba temps para donar-li al teu fill tota l’atenció que puguis i tota la que ell requereixi. Així li envies un missatge clau per la seva autoestima: que penses que ell és important i valuós. No és una qüestió de quantitat. Del que es tracta és de deixar allò que estiguis fent per atendre al teu fill, de preguntar-li amb interès per les seves coses, de parlar amb ell quan estigueu junts, de respondre a les seves preguntes.
ENSENYA-LI LÍMITS
Establir regles raonables i consistents pel teu fill és important per la seva autoestima. I si es trenca una regla, assegura’t que coneixes les conseqüències d’avantmà i –aplica-les–.
Els nens es senten més segurs quan hi ha regles, les coneixen i les entenen. Això els ajuda a viure d’acord a unes expectatives.
L’important no és que hi hagi moltes regles, sino que siguin coherents i responguin a una fi justa.
RECOLZA’L PER A QUE ASSUMEIXI RISCOS
Anima al teu fill a explorar alguna cosa nova, com menjar un aliment diferent, fer un nou amic o practicar un esport.
Aposta per activitats que promoguin la cooperació i no la competència. El voluntariat és especialment útil per la construcció de l’autoestima.
DEIXA QUE COMETI ERRORS
Prendre riscos implica la possibilitat de cometre errors. Aquestes són lliçons valuoses per la confiança del teu fill. Els errors li permeten pensar, buscar solucions i enfrontar-se al repte de superar-se a si mateix.
CELEBRA ELS ÈXITS I ELS ASPECTES POSITIUS
Tothom respòn bé als estímuls positius. Per això has de fer un esforç per reconéixer les coses bones que el teu fill fa cada dia i fer-los-hi saber. A més a més de ser específic. Això augmentarà la seva sensació d’assoliment i l’autoestima.
ESCOLTA’L
Si el teu fill vol parlar amb tu, para i escolta allò que t’ha de dir. Necessita saber que els seus pensaments, sentiments, desitjos i opinions importen.
AJUDA’L A SENTIR-SE CÒMODE AMB LES SEVES EMOCIONS
Ajuda a que el teu fill entengui tot allò que li passa i a que s’hi senti còmode.
NO EL COMPARIS AMB ELS ALTRES
Recorda que el teu fill ha de lluitar contra moltes coses, incloses la vergonya, l’enveja i la competència.
Fins i tot les comparacions positives són potencialment perjudicials, perquè a un nen li pot resultar difícil sentir-se a l’altura i pot sentir-se pressionat. Deixa que el teu fill sàpigui que l’aprecies com l’individu únic que és. Això l’ajudarà també a valorar-se a si mateix.
ENSENYA-LI RESPECTE I COMPASSIÓ
Els nens que aprenen a respectar les coses i les persones i a ser compassius amb elles aprenen a valorar-se a si mateixos i a estimar-se més.
El respecte i la compassió estimulen les actituds d’ajuda als altres i modela els valors.
CORREGEIX LES SEVES CREENCES ERRONIES
És important que identifiquis les creences irracionals que el teu fill pugui tenir sobre si mateix. Aquestes creences poden estar relacionades amb el seu aspecte, les seves habilitats o les seves capacitats.
Ajuda’l davant la frustració i reforça la seva perseverança. Ensenya-li també a establir criteris clars i a ser realista.
Nutrir l’autoestima d’un fill és una responsabilitat. Al cap i a la fi, el sentiment d’autoestima assenta les bases pel seu futur.
Quan els nens estan bé amb ells mateixos, estan disposats a prendre més riscos, tant acadèmica com socialment. Això els permet superar-se a si mateixos, tenir més amics i estimar-se més.
La teva meta com a pare és la d’assegurar-te que el teu fill desenvolupa l’orgull i el respecte vers si mateix, així com la fe en la seva capacitat per manejar els desafiaments de la vida.
Sorry, the comment form is closed at this time.